Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Als Herman Vaessen nemen wij deel aan het project ‘Waterklaar’ en zijn wij partner omdat we zien dat klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten.

Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben het startsein gegeven voor subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast.

Waterklaar

Waterklaar houdt in dat je de regenpijp in je tuin afkoppelt van het riool met vuilwater en je tuin watervriendelijk maakt. Het regenwater wordt dan in je eigen tuin vastgehouden waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Gemeente helpt

Mensen die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidie. Het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Geïnteresseerden kunnen bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, wat de kosten zijn en welk subsidiebedrag daarbij hoort.

Bovengronds of ondergronds water opvangen

Er zijn verschillende manieren om het regenwater in een tuin af te koppelen, afhankelijk van de mogelijkheden, de wensen en het budget:

1. Bovengronds water opvangen; het regenwater wordt rechtstreeks van het dak afgevoerd naar een plek in de tuin waar het water in de grond kan zakken. Voordelen zijn dat dit relatief goedkoop en eenvoudig kan. Er zijn voldoende creatieve manieren om dit mogelijk te maken.

2. Ondergronds water opvangen; het regenwater loopt van het dak via een pijp of goot in een ondergrondse opvangvoorziening, zoals een grindkoffer of een infiltratiekrat. Van daaruit zakt het water geleidelijk in de bodem weg.

3. Waterdoorlatende bestrating; goede alternatieven voor tegels of klinkers zijn bijvoorbeeld klinkers met waterdoorlatende voegen, terrastegels afgewisseld met waterdoorlatende stroken, houten vlonders, grastegels met een open raamwerk, kleine steentjes of houtsnippers of lijngoot.

Waterpanel Noord

Waterklaar is een project van Waterpanel Noord, een samenwerkingsverband op watergebied tussen het waterschap, WML en de gemeentes in Noord- en Midden-Limburg. De gemeentes die deelnemen aan dit project zijn Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.

Algemene informatie over afkoppelen en de subsidieregelingen is te vinden op www.waterklaar.nl.

Basisschool De Schrank in Ospel is Waterklaar!

Hier heeft Herman Vaessen via allerlei technieken – van drainerend kunstgras op een sportveldje tot een regenton voor de kruidenton, infiltratiekratten en wadi’s, ervoor gezorgd dat er geen regenwater meer wordt geloosd op het riool. Op de overstort na, maar die treedt pas in werking in geval van zeer extreme neerslag.

We hebben een 3D animatiefilmpje gemaakt waarop te zien is wat er allemaal gebeurd is om de basisschool Waterklaar te krijgen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op: 077 465 17 08.