Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Subsidie voor afkoppelen regenpijp in je tuin

Als Herman Vaessen nemen wij deel aan het project ‘Waterklaar’ en zijn wij partner omdat we zien dat klimaatverandering zorgt voor steeds meer uitersten.

Waterschap Limburg en 15 gemeenten in Noord- en Midden-Limburg hebben het startsein gegeven voor subsidieregelingen in de strijd tegen wateroverlast. De regeling is bedoeld als extra stimulans voor onder meer burgers, bedrijven en woningbouwverenigingen om zelf bij te dragen aan het voorkomen van wateroverlast.

Waterklaar

Waterklaar houdt in dat je de regenpijp in je tuin afkoppelt van het riool met vuilwater en je tuin watervriendelijk maakt. Het regenwater wordt dan in je eigen tuin vastgehouden waar het in de grond zakt. Bij hevige regenbuien voorkom je op deze manier dat de riolering het overtollige water niet meer aankan, straten blank komen te staan of nog erger, het water de woning binnenkomt. Bovendien hoeft dat schone regenwater dan niet samen met het afvalwater gezuiverd te worden en voorkomen wij samen verdroging. Het is immers zonde om het schaarse regenwater af te voeren als je tuin schreeuwt om regenwater.

Gemeente helpt

Mensen die hun regenpijp willen laten afkoppelen, kunnen nu gebruik maken van de subsidie. Het subsidiebedrag en de voorwaarden verschillen per gemeente. Geïnteresseerden kunnen bij de gemeente terecht voor advies over de mogelijkheden, wat de kosten zijn en welk subsidiebedrag daarbij hoort.

Bovengronds of ondergronds water opvangen

Er zijn verschillende manieren om het regenwater in een tuin af te koppelen, afhankelijk van de mogelijkheden, de wensen en het budget:

1. Bovengronds water opvangen; het regenwater wordt rechtstreeks van het dak afgevoerd naar een plek in de tuin waar het water in de grond kan zakken. Voordelen zijn dat dit relatief goedkoop en eenvoudig kan. Er zijn voldoende creatieve manieren om dit mogelijk te maken.

2. Ondergronds water opvangen; het regenwater loopt van het dak via een pijp of goot in een ondergrondse opvangvoorziening, zoals een grindkoffer of een infiltratiekrat. Van daaruit zakt het water geleidelijk in de bodem weg.

3. Waterdoorlatende bestrating; goede alternatieven voor tegels of klinkers zijn bijvoorbeeld klinkers met waterdoorlatende voegen, terrastegels afgewisseld met waterdoorlatende stroken, houten vlonders, grastegels met een open raamwerk, kleine steentjes of houtsnippers of lijngoot.

Waterpanel Noord

Waterklaar is een project van Waterpanel Noord, een samenwerkingsverband op watergebied tussen het waterschap, WML en de gemeentes in Noord- en Midden-Limburg. De gemeentes die deelnemen aan dit project zijn Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Mook en Middelaar, Nederweert, Peel en Maas, Roerdalen, Roermond, Venlo, Venray en Weert.

Algemene informatie over afkoppelen en de subsidieregelingen is te vinden op www.waterklaar.nl.

Basisschool De Schrank in Ospel is Waterklaar!

Hier heeft Herman Vaessen via allerlei technieken – van drainerend kunstgras op een sportveldje tot een regenton voor de kruidenton, infiltratiekratten en wadi’s, ervoor gezorgd dat er geen regenwater meer wordt geloosd op het riool. Op de overstort na, maar die treedt pas in werking in geval van zeer extreme neerslag.

We hebben een 3D animatiefilmpje gemaakt waarop te zien is wat er allemaal gebeurd is om de basisschool Waterklaar te krijgen.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op: 077 465 17 08.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Werkzaamheden voor VVV-Venlo

In voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen heeft VVV-Venlo, Herman Vaessen opdracht gegeven voor het vellen van bomen, rooien van stronken en asfalteren van de vakken op het parkeerterrein.

Lees meer...
Chris van der Weerden 45 jaar in dienst!

Onze collega Chris van der Weerden is vandaag 45 jaar (!) bij ons in dienst! Een bijzondere mijlpaal. Om dit te vieren hebben we Chris vanochtend verrast met een heerlijk ontbijt met alle collega’s en zijn familie. Troubadour Math Craenmehr zorgde voor de muzikale klanken en Niëns Horeca  voor het heerlijke ontbijtbuffet!

Chris bedankt en van harte gefeliciteerd!

Lees meer...
Doorontwikkeling Prinseböske Maasbree

Na de nominatie voor de Groene Helden stimuleringsprijs 2017 en de beloning hiervan met een 4e prijs en een geweldige cheque van € 4.000,00 is er ook een aanvraag gedaan bij het fonds Maatschappelijke projecten bij de Rabobank Peel, Maas en Leudal.

De Rabobank heeft deze aanvraag beloond met een bijdrage van € 5.000,00. Dit is fantastisch nieuws omdat de realisatie van de plannen hiermee in een stroomversnelling komt.

Lees meer...
In de media: Vitaal Groen

In de Tuin en Landschap staat in editie 11 -2017 een uitgebreid artikel over het beplantingsconcept VitaalGroen van Groencollectief Nederland.

Lees meer...
Bron: Tuin en Landschap |11| 2017