Duurzaamste Hovenier

Jaarlijks organiseert Tuin en Landschap de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland. Samen met Innogreen, NL Greenlabel en Tuinkeur wordt er op zoek gegaan naar hoveniers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Doel van de verkiezing van de Duurzaamste hovenier is om uit te dragen hoe goed de sector al bezig is op gebied van duurzaamheid. Tegelijk is het een stimulans voor bedrijven om hun bedrijfsvoering en manier van werken nog eens tegen het licht te houden.

Wij zijn er trots op een jaar lang deze titel te mogen dragen!

Door proactief en bewust met het thema duurzaamheid bezig te zijn blijven wij koploper in de markt en maken wij van uitdagingen, kansen voor ons bedrijf. Duurzaamheid en milieubewust gedrag zijn, als een rode draad, terug te vinden in alle geledingen van ons bedrijf. Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen past al jarenlang verbeteringen toe om een goede balans te vinden tussen het uitvoeren van werkzaamheden en het milieu. Door middel van het milieu-managementsysteem ISO 14001 wordt continu gestreefd naar verbetering op het gebied van milieu en duurzaamheid. Naast het op innovatieve wijze ontwikkelen van eigen concepten op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit spelen ook kennisdeling en het verbinden van de verschillende disciplines een belangrijke rol in onze bedrijfsvoering.

‘Duurzaamheid zit in de genen van ons bedrijf’.

De constante zoektocht naar innovaties en duurzame oplossingen is een verankerd onderdeel in de bedrijfsvoering van ons bedrijf. Het is een continue proces waarin wij blijven optimaliseren. Of het nu gaat om sociaal ondernemen of juist het milieu en het ecologische aspect van duurzaamheid. We zoeken actief en vooral ook innovatief naar mogelijkheden om de uitstoot terug te dringen en voeren de bijbehorende maatregelen ook daadwerkelijk uit. “Geweldig dat we dit nu kunnen bevestigen met de titel ‘Duurzaamste Hovenier van Nederland 2019”, aldus Ralf Vaessen, directeur van het bedrijf.

De jury heeft de drie genomineerde bedrijven uitgebreid beoordeeld op zaken als duurzame tuinaanleg, het gebruik van materialen, bedrijfsvoering, transport, gebruik van elektrisch gereedschap en personeelsbeleid. De prijsuitreiking vond plaats op 15 januari op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

Jury beoordeling:

De jury, bestaande uit Ruud Snijders van Innogreen, samen met vakblad Tuin en Landschap organisator van de wedstrijd, Miranda Vrolijk (Tuin en Landschap), Lieuwe Westra (Tuinkeur), Ralph Mens (Tuin en Landschap), Sjaak Willemstein (Willemstein Hoveniers, voormalig winnaar van de titel) en Matthijs van Dalen (NL Greenlabel) schrijven het volgende na hun bezoek:

"Herman Vaessen heeft zeventig werknemers in dienst, een aantal dat in het seizoen kan oplopen tot honderd man. Het Limburgse bedrijf is breed inzetbaar en werkt voor overheden, bedrijven, instellingen én voor particulieren. Herman Vaessen blinkt uit qua personeelsbeleid: ’Mensen zijn ons kapitaal’. De medewerkers kunnen volop cursussen volgen om hun kennis bij te spijkeren. Daarnaast organiseert Herman Vaessen zelf banendagen op het bedrijf om nieuwe medewerkers aan te trekken en de voormannen krijgen de zogenoemde Harrie-training om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden.

Herman Vaessen innoveert volop: op het gebied van accugereedschap, energie (zonnepanelen, elektrische auto’s, blauwe diesel) en het toepassen van nieuwe duurzame materialen als Tilesystems, Rockflow en Miscanthus als mulchmateriaal. Verder werkt het Limburgse bedrijf veel samen met andere bedrijven om krachten te bundelen en kennis uit te wisselen. Zo hoort het bij Groencollectief Nederland en is het bedrijf partner van Noord-Limburgs Groen."