Duurzame Klimaattuin Van der Valk – Hotel Venlo
Voor het familiebedrijf, Van der Valk Hotel Venlo zijn persoonlijke drijfveren en een wereldwijde verschuiving naar een circulaire economie de aanleiding geweest om duurzaam te ondernemen. Duurzaamheid zit ook in het DNA van het familiebedrijf Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen. Een jarenlange samenwerking is dan ook het logische gevolg.
Toen de nieuwbouwplannen voor Hotel Venlo vorm kregen zijn we gevraagd om na te denken over de invulling van het groen buiten en binnen het hotel. Duurzaamheid en het ontstaan van biodiversiteit stonden hierbij voorop.
De ontwerpers van Herman Vaessen zijn met deze vraag aan de slag gegaan en hebben een ontwerp gemaakt voor een klimaattuin die bijdraagt aan een prettige, gezonde én duurzame omgeving. Actuele thema’s als waterberging, het tegengaan van hittestress, biodiversiteit en circulariteit zijn allemaal in het ontwerp en in de realisatie verwerkt.
Al wandelend door de tuin ervaart u als bezoeker alle positieve klimaat- en welzijnsaspecten van groen. Er zijn tal van innovatieve groene oplossingen in de realisatie verwerkt voor het tegengaan van een overvloed of tekort aan hemelwater en hittestress. Deze oplossingen ziet u terug in duurzame, water absorberende (half-)verhardingen en paden, een groendak, een wadi, inheemse beplanting etc. Het natuurlijke gedeelte met rijk bloeiende bio-diverse beplanting laat zien dat natuur belangrijk is en dat de oplossingen die we in deze klimaattuin toepassen op iedere schaal toepasbaar zijn.
We lichten de toegepaste thema’s en onderdelen uit deze klimaattuin, onderstaand graag toe:
Groene wanden (buiten & binnen)
Groene wanden geven niet alleen direct een natuurlijke uitstraling aan een gebouw of welke binnenruimte dan ook, het brengt ook vele voordelen met zich mee.
Groene wanden buiten
Een greep uit de voordelen van een groene gevel zijn onder andere:
- Invloed op temperatuur;
- Houdt water vast, zuinig waterverbruik en geen verspilling;
- Draagt bij aan biodiversiteit;
- Draagt bij aan luchtzuivering;
- Produceert zuurstof;
- Verticaal groen werkt ruimtebesparend;
- Langere levensduur van gevel;
- Multifunctioneel ruimtegebruik;
- Duurzame leefomgeving.
Op een zonovergoten dag voel je in de nabijheid van groen de temperatuur meteen dalen.
Groene wanden binnen & interieurbeplanting
Ook voor interieurbeplanting en groene wanden binnen valt veel te zeggen:
Een groene wand heeft een luchtzuiverende werking maar ook een positief effect op de productiviteit en creativiteit van de medewerkers. Een groene ruimte geeft energie.
Groene wanden en interieurbeplanting zijn ook toe te passen als ruimteverdeler. Hierdoor worden ruimten efficiënter gebruikt en interactie staat hierbij veel meer centraal.
Behalve goed voor het milieu door onder andere fijnstofbinding en afgifte van O2 biedt een groene wand een fraai aanzicht en een gezond binnenklimaat. De systemen waar wij mee werken kennen nog meer voordelen:
- Flexibel planten wandsysteem voor binnen én buiten;
- Creatieve vrijheid in ontwerp en plantkeuze mede door eenvoudige uitwisseling van plantcassettes en inhoud van plantencups;
- Door gesloten watersysteem krijgt legionella geen kans;
- Eenvoudige installatie en snelle montage;
- Nette, strakke, degelijke en schone constructie;
- Temperatuur- en geluidsisolerend;
- Gering waterverbruik en geur-arm;
- Weinig onderhoud en recyclebaar;
- Exclusieve uitstraling en ruimtebesparend door het compacte systeem.
Als bedrijf promoten we groen en groene wanden enorm. Er is een passend groensysteem voor iedere binnenruimte.
Ook de prachtige boom die als blikvanger fungeert in de centrale hal van het hotel is een mooi voorbeeld van ‘wat groen kan doen’.
Koele klinkers & duurzame bestrating
Het klimaat verandert; weersinvloeden worden extremer en wateroverlast neemt toe. Regenbuien zijn minder frequent maar des te heviger als het wel regent. Belangrijk dus om hier rekening mee te houden bij de keuze voor klinkers en andere vormen van bestrating.
Duurzame betontegels
In de tuin rondom het hotel zijn duurzame Oud Hollandse Schellevis betontegels, onderscheiden met het NL Greenlabel, toegepast. De tegels worden met natuurlijke grondstoffen in een milieuvriendelijk productieproces vervaardigd. Bij de productie komen geen schadelijke stoffen vrij en het materiaal is 100% recyclebaar.
Grasbetontegels
Voor Van der Valk Hotel Venlo is er achter op de parkeerplaats onder andere gekozen voor grasbetontegels als water passerende oplossing die overtollig water buffert en laat infiltreren in de ondergrond. Zo voorkomen ze overlast.
De toegepaste verharding draagt bij aan een actief klimaatbeleid en biedt een water passerende oplossing om mee te ontharden én te vergroenen. Er is een mengsel van graszaad ingezaaid waardoor je een groenere uitstraling krijgt. Zo ontstaat er minder last van water op bijvoorbeeld oprit en paden. Door te variëren met de modellen leg je ook de meest uiteenlopende patronen: strak, grillig of aansluitend. Met een water passerende klinker kun je ook creatief aan de slag.
Onder en tussen de verharding is gekozen voor een legbedsubstraat in een bepaalde verhouding teelaarde / granulaat 20-40 mm. Hierdoor houden we een capillair werkend substraat waardoor het gras water kan zoeken maar overtollig water ook infiltreert. Het percentage granulaat is voor de stabiliteit van de onderlaag zodat er toch verkeer over heen kan.
Halfverharding van Nederlandse Steenslag
Ook in de kelder bij de kantoren is een creatieve oplossing toegepast om hemelwater op te slaan en her te gebruiken. Water dat op het grind (Nederlandse steenslag) valt infiltreert in de grond (teelaarde) waar een grindlaag van 10 cm dit water opvangt. Als de grond- en grindlaag verzadigt zijn stroomt het overtollige water weg naar de waterbuffer (wadi). In het grind is een klimop tegen de wand en grassen in het grind geplant. Hierdoor is het geheel ook nog eens vergroend en is het geen grijze steenmassa geworden.
Maar de grootste duurzaamheidsslag is geslagen bij de winning van het grind door de realisatie van rivierverruiming (waterveiligheid) en natuurontwikkeling die gepaard gaat met de winningsprojecten. Deze projecten dragen bij aan een grotere biodiversiteit, natuur- en landschapsherstel en stimuleren de recreatieve ontwikkeling van Limburg. Een win-win-win situatie.
Natuurlijke vijvers
Aan de voorzijde van het hotel, tussen de prairiebeplanting en grenzend aan het terras, is een mooie natuurlijk ogende vijver met fontein aangelegd. Het filtersysteem is gebaseerd op een natuurlijk systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van planten met waterzuiverende eigenschappen.
Voor deze waterpartij wordt gebruik gemaakt van een helofytenfilter. Een dergelijke filter zuivert met behulp van helofyten afvalwater tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Het zuiveringsrendement van helofytenfilters is hoog terwijl het energiegebruik laag is. Ook een 2e waterpartij wordt volledig biologisch gefilterd.
Zo blijft het water zuiver zonder toepassing van kunstmatige middelen en is het een bron voor biodiversiteit in het waterleven. Belangrijk omdat soorten en ecosystemen zorgen voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten, waterzuivering en het beheersen van plagen.
Biodiverse beplantingsconcepten
Klimaatadaptatie en het verlies aan biodiversiteit zijn actuele thema’s. Door middel van een zorgvuldig samengesteld beplantingsplan geven wij invulling aan het versterken van de biodiversiteit.
Een biodiverse tuin is een tuin waar zoveel mogelijk soorten planten, dieren, beestjes en organismen zich thuis voelen. Biodivers is feitelijk dus het ideale leefklimaat. Met onderstaande concepten dragen wij ons steentje bij aan de biodiversiteit binnen de projecten die wij realiseren.
Prairiebeplanting
Er is gekozen voor prairiebeplanting, een uniek beplantingsconcept dat garant staat voor natuurlijke schoonheid, het is kleurrijk en onderhoudsarm. Prairiebeplanting is duurzaam en past goed binnen de veranderingen in ons klimaat. Dit concept is zeer geschikt voor toepassing in een klimaatvriendelijke tuin, heeft een natuurlijke uitstraling en een positief effect op de biodiversiteit. Ook zijn er 7 inheemse beplantingssoorten toegevoegd die uit de regio rondom Venlo komen.
Er is een combinatie gemaakt met wolken Rhododendron zodat de tuin er het hele jaar aantrekkelijk en groen uitziet.
Meerstammige bomen
Meerstammige klimaatbomen maken de tuin af en dragen bij aan de biodiversiteit door de zaden en vruchten die ze dragen. De bomen zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben ieder haar eigen bijdrage aan klimaat en biodiversiteit. Na verloop van tijd zullen de bomen ook uitgroeien tot parasol boven de terrassen waarmee hittestress voorkomen wordt.
Dakbomen
Ook bij de fietsenstalling is er aan gedacht om een aantal dakbomen te plaatsen voor extra schaduwwerking. Deze dakbomen groeien uit tot een ‘natuurlijke zonwering’ en dragen zo hun steentje bij aan het tegengaan van hittestress.
Bloemenweide
Hier is een bloemenmengsel gecombineerd met inheems bosplantsoen. Er is gekozen voor een mengsel met een hoge diversiteit aan planten waarbij er veel aandacht is besteed aan de bloeitijden van nectar leverende bloemen (drachtplanten). Van maart tot en met november wordt voorzien in nectaraanbod voor bijen, zweefvliegen, vlinders en andere insecten. Deze nuttige insecten maken onderdeel uit van het volledige ecosysteem en zullen op hun beurt weer dienen als prooidieren voor onder meer vogels en vleermuizen.
Deze klimaattuin is een heerlijke plek geworden waarin je volledig omgeven door groen op het terras kunt zitten. Ook een ommetje maken door de tuin is van harte aan te bevelen. Je doet iedere dag een nieuwe ontdekking, je blijft kijken en het verveelt nooit!
Gevelbekleding
Hier treft u een wand bekleed met thermisch behandeld houten gevelbekleding, een duurzaam en ecologisch alternatief voor het steeds schaarser wordende hardhout uit tropische regenwouden. Deze strips zijn geperst en thermisch gemodificeerd bij 200°C. Deze warmtebehandeling zonder chemische stoffen verhoogt de stabiliteit, dichtheid en hardheid van de planken.
De nieuwste trend is thermisch gemodificeerd Essenhout. Het milieuvriendelijke stoomproces maakt het hout heel duurzaam en het materiaal wordt niet voor niets Europees hardhout genoemd. Zowel voor gevelbekleding als vlonder geschikt. Het materiaal heeft een schitterende vlamtekening en wordt door het proces heel eenkleurig bruin.
Groendak
Op het groendak is gekozen voor een Sedum-kruiden mengsel, hierdoor zal een nog grotere verscheidenheid aan insecten worden aangetrokken.
Groendaken zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk in populariteit gestegen. Logisch, want inmiddels zijn de voordelen van groendaken bewezen:
- De vegetatie en de vegetatiedragende laag houdt het regenwater vast en zorgt voor een vertraagde afvoer van het regenwater. Hierdoor worden de riolen niet in één keer belast met een grote hoeveelheid water tijdens piekbuien.
- Groendaken zorgen voor biodiversiteit en creëren een aantrekkelijke leefomgeving voor diverse dieren en insecten.
- Een Sedumdak zorgt voor verbetering van de luchtkwaliteit doordat fijnstof en CO2-worden opgenomen.
- Groendaken verhogen de levensduur van de dakbedekking.
- Groendaken gaan onder andere hittestress tegen. In tegenstelling tot betonnen daken zetten groendaken de zonne-energie niet volledig om in warmte-energie. Daarnaast wordt er door de verdamping waterdamp geproduceerd. Dit zorgt voor een verkoelend effect op de omgeving. Tevens worden omgevingsgeluiden gedempt door de vegetatie.
- Werken en leven in een groene omgeving heeft op de mens een ontspannende invloed en zorgt voor minder stress en meer rust vanwege haar natuurlijke uitstraling.
- Een groendak past beter in het landschap en biedt ook esthetisch meer waarde.
Wadi
Wadi is eigenlijk de simpele afkorting van ‘waterafvoer door infiltratie’. Dit is meestal een lager gelegen of uitgegraven stuk grond waar de regenpijp in afgekoppeld wordt en waarin regenwater opgevangen kan worden. Het water kan dankzij deze simpele techniek rustig in de grond wegzakken. Naast dat het een geschikte manier is om water op te vangen, geeft het de omgeving ook nog een groene uitstraling. Behalve de capaciteit om regenwater te bergen kan een klimaatwadi water vasthouden voor beplanting. Vooral tijdens droge periodes scheelt dit irrigatiemomenten en zorgt het voor een veilige, onderhoudsarme en groene uitstraling. Op deze wijze ontstaat er een natuurlijke biotoop waarin dieren en planten kunnen leven en zich voortplanten. Deze wadi wordt ecologisch beheerd waarbij de groene structuren van inheemse flora en fauna centraal staan.
Wanneer er geen ruimte is voor een wadi is er nog de mogelijkheid een diepte infiltratie van 5 meter aan te brengen, hiermee kun je van circa 150 m2 regenwater infiltreren (bij een regenbui van 50 mm).
Kweekkas
De gedachte achter de kweekkas is het herstellen van de verbinding tussen mens en natuur door tuin en keuken samen te brengen. In de kweekkas zullen groenten en kruiden worden aangeplant die de koks dagvers kunnen oogsten voor toepassing in de lekkerste gerechten!
Bijenkasten
In deze bijenkasten huizen Carnica bijen, een zachtaardig bijenvolk. Zo draagt Van der Valk Hotel Venlo zijn steentje bij aan de bijenstand. Bij het aanleggen van de tuin is zoveel mogelijk rekening gehouden met een bij-vriendelijk beplantingsplan, zodat er het hele jaar door bloemen bloeien waar bijen nectar en stuifmeel van kunnen halen.
Leuk om te weten; de gepensioneerde, voormalig bedrijfsleider van Herman Vaessen is de imker die honing oogst, de bijen verzorgt om ziektes te voorkomen en zo ook het zwermen van de bijen tegen gaat. In mei, juni en juli wordt de honing gewonnen. In deze periode wordt wekelijks een ‘raampje’ uit de bijenkasten gehaald en bij het ontbijtbuffet geserveerd voor heerlijke, verse biologische honing! De rest van de honing wordt geslingerd en in de keuken van het restaurant gebruikt. In augustus worden de bijen als dank voor hun harde werk, bijgevoerd met suiker zodat ze rustig kunnen overwinteren.