Het ‘Groene Huis’ van de Gem. Peel & Maas

Een van de projecten waaruit onze veelzijdigheid blijkt is het project dat wij in samenwerking met Groenrijk Maasbree hebben uitgevoerd. De aanleg van het groen ‘in’ het Huis van de Gemeente Peel en Maas.

Al in de ontwerpfase is Groenrijk Maasbree benaderd om mee te denken over hoe er invulling gegeven zou moeten worden aan het groen. Door de sterke band met Herman Vaessen B.V. was het een logische stap om hier samen een succes van te maken.

Door de samenwerking met Mobilane® was meteen duidelijk welk systeem het zou moeten worden.

Mobilane® LivePanel

Deze “Living wall” betreft een innovatief en door Mobilane® gepatenteerd systeem voor groene plantenwanden. Behalve goed voor het milieu door onder andere fijnstofbinding en afgifte van O2 biedt een groene wand een fraai aanzicht. De groene plantenwand zorgt voor een ultieme verticale groenbeleving. LivePanel is een levende muur voor binnen- en buitenwanden!

LivePanel bestaat uit een modulair plantenwandsysteem op basis van verwisselbare plantcassettes. Deze cassettes bestaan uit beplantingscups waarin planten worden geplaatst. Elke rij met cassettes wordt in een gootprofiel geplaatst dat tevens dient als waterreservoir. Door middel van capillaire werking haalt de cassette water uit de goot.

Een succesvolle installatie van Livepanel is mede afhankelijk van de lichtsituatie ter plaatse. Planten groeien normaliter onder de zon en maken hier gebruik van het zogenaamde daglichtspectrum.

Voordelen Mobilane® LivePanel

  • Flexibel planten wandsysteem voor binnen èn buiten.
  • Creatieve vrijheid in ontwerp en plantkeuze mede door eenvoudige uitwisseling van plantcassettes en inhoud van plantencups.
  • Draagt bij aan een gezond binnenklimaat door de productie van O2 en de binding van fijnstof.
  • Door gesloten watersysteem krijgt legionella geen kans.
  • Eenvoudige installatie en snelle montage.
  • Nette, strakke, degelijke en schone constructie.
  • Temperatuur- en geluidsisolerend.
  • Gering waterverbruik en geur-arm.
  • Weinig onderhoud en recyclebaar.
  • Exclusieve uitstraling en ruimtebesparend door het compacte systeem.

Beplanting Mobilane® LivePanel

De beplanting is in samenwerking met de interieurarchitecten gekozen. Hiermee is rekening gehouden met de aanwezige lichtsterkte èn het aangeboden assortiment van meer dan 40 plantsoorten. De plantcassettes zijn na opdracht en het bepalen van de plantsoorten in de kwekerij opgekweekt tot een bladbezetting van ca. 90%. Vervolgens zijn de voor-gekweekte plantcassettes geplaatst. Door deze manier blijft de werklocatie mooi schoon. Een bijkomend voordeel van deze manier van werken is dat door het voorkweken van de plantcassettes tot ca. 90% bladbezetting, LivePanel direct volwassen en representatief is.

Technische specificaties LivePanel

LivePanel is eenvoudig aan te brengen tegen een vlakke wand. Er wordt gewerkt met profielen van maximaal 520cm lengte. Voor iedere 520cm wandlengte is een waterdoorvoer voorzien. De watervoorziening werkt middels een overloopsysteem. Iedere rij plantcassettes wordt geplaatst in een goot. Bovenaan in het systeem wordt water ingebracht en iedere goot wordt automatisch afgevuld. Voor het plaatsen van het systeem zijn enkel een watertoevoer en een waterafvoer noodzakelijk. De afvoer dient om tijdens het onderhoud mogelijk stilstaand water te verwijderen en tevens als overloopsysteem.

Sierlijst LivePanel (optioneel)

Het is mogelijk om het systeem te voorzien van een mooie afwerklijst (sierlijst). Dit is een aluminium lijst in de kleur antraciet. De breedte van de lijst is ca. 18cm. Voordeel van het gebruik van de lijst is dat de waterdoorvoer van het systeem mooi weggewerkt is. Ook zijn de waterdoorvoeren op een veilige manier weggewerkt en is de kans op sabotage in openbare gelegenheden nihil.

Voltooiing van project

Naast LivePanel zijn ook de balustraden volledig in eigen beheer aangeplant. Door de architecten zijn ook ontwerpen gemaakt voor plantenbakken welke in samenwerking met Groenrijk Maasbree op maat zijn vervaardigd en beplant.

Inmiddels is het project door Groenrijk Maasbree volledig overgedragen aan Herman Vaessen B.V. die de komende 5 jaar verantwoordelijk zal zijn voor het onderhoud. Het onderhoudscontract voor 5 jaar loopt synchroon met de garantietermijn van 5 jaar waarin alles is geregeld en een vervangingsclausule bevat zodat de opdrachtgever volledig ontzorgd wordt. Nooit geen vervelende verassingen of kosten achteraf voor de opdrachtgever.

Prijs voor Huis van de Gemeente Peel en Maas

In 2016 is het Huis van de Gemeente in Peel en Maas zelfs gekozen tot het meest energie opwekkende stadkantoor van Nederland. De jury roemt het Huis omdat het energie geeft in plaats van slurpt, zoals veel andere gebouwen. De ruimte wordt efficiënt gebruikt, het klimaat is goed en interactie staat centraal. Bovendien is de inbreng van lokale ondernemers en inwoners bijzonder.

Groenrijk Maasbree en Herman Vaessen B.V. zijn er trots op dat ze aan dit project hebben mogen meewerken!