St. Janspoort Roermond in een ‘groen jasje’

Door middel van cortenstaal elementen waarin het woord ‘Sint Janspoort’ is uitgesneden, is aan deze verloren gegane poort, opnieuw vorm gegeven. In de cortenstaal elementen zijn vormbomen geplaatst die aaneengroeien tot een poortvorm. Het geheel vormt een prachtig groene entree tot het oude stadcentrum en draagt ook nog eens bij aan het tegengaan van hittestress in de stad.

Voor de groene poort zijn in het kunstwerk 2 stuks Carpinus betulus in de maat 70-80 geplant. Deze worden de komende jaren door onze hoveniers onderhouden, zodat ze mooi dichtgroeien tot een poortvorm. Daarnaast zijn er nog 3 stuks klimaatbomen geplant (soorten: Ostrya carpinifolia, Prunus padus en Zelkova serrata 'Fastigiata’) in de maat 30-35.

Al deze bomen zijn geplant in een ondergrondse groeiplaats met bomengrond en bomenzand. De ondergrondse groeiplaats draagt bij aan de juiste basiselementen (water-, voeding- en zuurstoftoevoer) voor een gezonde groei van de bomen. Zo worden de bomen zo goed mogelijk afgeschermd tegen negatieve invloeden van buitenaf en leveren ze een bijdrage aan meer groen voor een nog fijner en gezonder leefklimaat voor de inwoners en gasten van Roermond.

Opdrachtgever: Gemeente Roermond
Ontwerp, 3D visualisatie en foto's: Bureau VERBEEK landschapsarchitectuur / ecologie / stedelijk ontwerp
Poort van cortenstaal: Javaro Metaalbewerking