Woonwenz kiest voor duurzaam groen

Woonwenz kiest voor duurzaam groen voor de Flamingostraat in Venlo

 Woningcorporatie Woonwenz staat voor een prettige woonomgeving. Leefbaarheid van de wijken is hierbij een belangrijke pijler. Met dit project heeft Herman Vaessen BV hieraan een ‘steentje bijgedragen’. Het verduurzamen van het groen en een impuls geven aan een prettige en toekomstbestendige woonomgeving voor de bewoners was hierbij de doelstelling. Uiteraard met als eindresultaat een groenbeleving die visueel aantrekkelijk én onderhoudsvriendelijk is!

Prairiebeplanting

Er is gekozen om het concept Prairiebeplanting toe te passen. Dit concept is onderhoudsvriendelijk met enorme belevingswaarde vanwege haar natuurlijke schoonheid en de afwisseling in kleur en  structuur door de jaargetijden heen. De bloemrijke planten komen in een wisselende samenstelling over de gehele prairieborder terug. Deze evenwichtige combinatie van langbloeiende vaste planten en siergrassen zorgt voor een kleurrijke tuin of border die weinig onderhoud nodig heeft.

Prairiebeplanting is duurzaam (klimaatadaptief) en past goed binnen deze veranderende vereisten van de natuur. Prairiebeplanting is zeer geschikt voor gebruik in een klimaatvriendelijke tuin, heeft een natuurlijke uitstraling en een positief effect op de biodiversiteit.

De aanplant van een gemengde haag brengt extra diversiteit en is zeer geschikt als schutplek voor diverse dieren. Enkele meerstammige struiken maken de border helemaal af.

Waterklaar

Prairiebeplanting wordt aangeplant in een speciaal samengesteld mengsel van lavagesteente (prairieva). Een lavagesteente dat kiemend onkruid grotendeels tegenhoudt. Bijkomend voordeel is dat het een waterbergend vermogen heeft en daarmee goed bestand is tegen extreme hoosbuien en overvloedig water. In droge periodes voorkomt de prairieva juist uitdroging van de grond en de prairieplanten. Ook is ervoor gekozen de hemelwater afvoer van de aanliggende garagebox af te koppelen, zo kan ook dit water goed infiltreren in de prairieva.

Natuurlijke materialen met een toegevoegde waarde voor insecten
Door de verhoogde rand van tufsteen is een afscheiding gecreëerd tussen groen en grijs en wordt er minder snel door het plantvak heen gelopen. Hierdoor ontstaat een gesloten grondbalans (circulair) en is er volledig zicht op het plantvak wat bijdraagt aan een open groenbeleving.

Tufsteen is een sedimentair gesteente van vulkanisch materiaal. Een tufsteen stapelblok is een relatief zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is en water vasthoudt. Daarom zijn deze muurelementen ideaal voor het maken borders en bloembakken. Omdat tufstenen muurelementen water vasthouden kunnen deze groen worden en zo ontstaat er dan ook nog een mooie groene wand. Specifieke vegetaties zoals mossen en varens kunnen zich hier goed op vestigen. Daarnaast kunnen insecten zich goed verschuilen in de holtes van de tufsteen.

Palen, wilgentenen afscheiding en insectenhotel voor de ‘finishing touch’

De Robiniapalen (in groepjes van 3) zorgen voor een natuurlijke uitstraling in de borders. Aan deze palen hebben we een insectenhotel opgehangen. Een robuuste afscheiding, gemaakt van wilgentenen, zorgt voor fijne nestelplekjes voor vogels en insecten.

Slechts in enkele maanden zal dit stukje groen veranderen in een kleurrijke bloemenpracht waar mens én dier van kunnen genieten. Ook dat hebben we groen geregeld!